Posted by updatewe On april - 2 - 2014 Reacties staat uit voor Wat zeg jij in je laatste levensfase?

bron: 2012 WantToKnow.nl/.be/Bronnie Ware

Een poosje geleden trof ik een verhaal over een verpleegkundige die veel mensen in hun allerlaatste levensfase heeft begeleid. Ze sprak vol warmte over haar vaak zware, maar dankbare taak waarin zij regelmatig tot zeer diepe gesprekken met deze mensen kwam. Gesprekken waarin hen werd gevraagd te vertellen over zaken waar ze spijt van hadden of wat ze liever anders hadden gezien. Het viel de verpleegkundige op, dat er vaak dezelfde thema’s speelden:

1. ‘Ik wou dat ik eerder gehoor had gegeven aan mijn dromen, eerder die dingen was gaan doen die ik zo graag wilde.’

Door hier te lang mee te wachten waren veel dromen niet meer uitgekomen, omdat hun gezondheid het laten afweten.

2. ‘Had ik maar niet altijd zo hard gewerkt.’

Hierdoor hadden ze veel van hun opgroeiende kinderen gemist, naast het gezelschap van hun partner. Hadden ze het geld maar minder belangrijk gevonden, een versobering van hun inkomen had hun gezinsleven ook goede dingen kunnen brengen.

3. ‘Ik wou dat ik meer mijn gevoelens had geuit’.

Velen vertelden dat ze dit achterwege hadden gelaten voor ‘de lieve vrede’. Dit gaf hen achteraf een enigzins verbitterd gevoel, alsof ze zichzelf in de steek hadden gelaten.

4. ‘Had ik maar contact gehouden met die ene vriend(in)’.

Pas in de laatste weken van hun bestaan, op het moment dat al het materiële niet langer een rol speelde, beseften patiënten hoe belangrijk die ene oude vriendschap was geweest. En hoe jammer het was, dat men deze had laten verwateren.

5. ‘Ik wou dat ik het geluk meer had toegelaten in mijn leven.’

Geluk blijkt je dus niet altijd alleen maar te overkomen maar je kunt dit zelf een eind sturen. Men had -achteraf gezien- meer uit hun comfortzone willen komen, in plaats van vast te houden aan de oude vertrouwde gewoontes. Pas nú beseften velen dat het helemaal niets uitmaakt wat een ander van je denkt. Kies en leef je eigen leven!

Comments are closed.